Choď na obsah Choď na menu
 


184,Tündérvölgyi ütközet 2, Egyiptom

"Király begyütt"

A király vezetése alatt a főhaderő a déli és északi szárny között, középütt haladt, a Vörös-tenger partján s azután a sivatagot átszelve, a Hunős várára tört, miként említettük. Útja mentén, a Kusír és Koptos közti karavánút déli oldalán, a mai Wadi-el-Qash egyik sziklájába feliratot vésetett be.

 

 

184-a-kiraly-begyutt.png

 

 

A felirat (B képe; Emeri Walter: Archaic Egyipt. Edinburgh, 1961. 47.old.) két elemből tevődik össze és mindkettőn jobbra néző madár áll, amely a KHERU: Király szót írja.

Az első elem alatt lévő négyszög a hieroglifikus Pé (Budge E, A. Wallis: Egyiptian languange...London, 1958. 94.old. No. 38).

Ennek alsó vonalába egy második vonal van bekarcolva, amelynek két vége megállapítható és közepét kis merőleges szeli át.

Ez az egy merőlegessel átmetszett vízszintes vonal a T'ET: Gyütt, Jött hangcsoportot, illetve szót írja (Emery Walter: Archaic Egypt, Edinburgh, 1961. 94.old. No. 14).

A sziklarajz első eleme tehát ezt üzeni az utókornak: -Király bégyütt.~

 

A második elem ismét a Király szóval indul, folytatja az első részén

berácsozott négyszögletű keret, ami SEREKH: Sereg néven volt ismeretes (Emery Walter: Archaic Egypt, Edinburgh, 1961. 106.old.).

 

Az emlék a király seregéről azt írja, amit a négyszög felső regiszterében egyetlen hieroglifa mond. Ezt a jelet az idő eléggé megrongálta, de két párhuzamos vonala mégis kivehető, amit két vagy három helyen kis merőlegesek kötnek össze, mintha mi egy vasútvonalat akarnánk jelezni a sínek és a köztük lévő talpfák megrajzolásával. Ha ez valóban így van, akkor ez az írásjel az út fogalmát jelenti, amint ezt az egyiptomi szakértőktől tudjuk, akik az ilyen hieroglifát UAT: Út alakban hangzósítják és neki út értelmet tulajdonítanak (a road, a way, (Budge E, A. Wallis: Egyiptian languange...London, 1958. . 75.old No. 49).

 

Eszerint a második szöveg ennyit mond: Király serege útja.

E sziklafelirat tehát megerősíti, hogy a király a haderő zömével valóban a két szárny között haladt és magyarul írta hadinaplóját.

 

Az egyesítés alkalmával lezajlott második nagy ütközet, bizonyára a döntő, a Delta alatti hun főváros, Hon terében történt meg, ahol a magyarok a hunok seregeit bekerítették és Ősúr hun királyt fogságba ejtették. Egyik okmányban (képe a 30 táblán E alatt és (Emery Walter: Archaic Egypt, Edinburgh, 1961.. 51) erre nézve ezt olvassuk:

-Csatára ment a magyarok vezére. Ősurat Honában (,várában') Magyar bekerítette.

 

A képet a következő lapon nézzük...

 

 

2011-11-30.

Folytatás a következő lapon...

 

2023.03.17.

 

(Felhasznált irodalom: Dr. Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete, és a Magyarságtudományi Intézet szabadon bemutatható és felhasználható művei, képek forrása internet szabadon bemutatható képei.)