Choď na obsah Choď na menu
 


190,Narmer paletta 5 Ősúr gyógyítása

 

Ősúr gyógyítása

 

Osiris tehát a hiteles források szerint kiheverte sérüléseit. Ezt hangsúlyozni kívánjuk, mert a szakirodalomban Osiris sorsa tekintetében nagy a tájékozatlanság és többen úgy vélik, mintha az egyesülés idején megölték volna. A hun királyt nem ölték meg; felgyógyulása után még nagy szerepet játszott. 

 

 Osiris halálával kapcsolatban a régibb források nem azt mondják, hogy megölték, hanem azt. hogy MEKHAT: .Meghalt. ( Hall: The ancient histori..London, 1952. 9.old.), tehát természetes halállal múlt ki, és hogy -sírtak- felette (Childe: What happened in history Edinburgh, 1954. 164. 168.old.), ami egyúttal szójáték a király Osír nevével.(ő+sír).

 

Amint a magyarok nem feledték el a hunokon aratott nagy győzelmüket és az államvezetéshez való joguk alapjaként emlegették, úgy a hunok sem feledték el szörnyű megaláztatásukat. Királyuk szenvedését és titokzatos felgyógyulását beleszőtték hitvilágukba és őt minden beteg ember - élő és holt - reménységének, meggyógyulásának és feltámadásának szimbólumáva tették meg. Temetéskor évezredek múltán is eljátszották misztériumát és a halottakért úgy imádkoztak, hogy a földi kilengéseiket számonkérő másvilágon elkererülhessék a ~metszőt~ és testi épségükben kár ne essék (Budge A Wallis: The Book of Dead, London, 1956.  103-105, 620 és római 136. old.). Egy papírus rajzán az egész véres, késes, hentes jelenetet újra látjuk.

 

A képen doktor Thot is jelen van, az ő szimbolikus majma képében, amelynek farka majdnem egészen le van vágva, derékszögben hanyatlik lefelé, és éppen csak egy kis bőr tartja (Budge A Wallis: The Book of Dead, London, 1956.. 620.old). Idők távlatában a történeti mag körül legendák keletkeztek. Egyik szerint Osirist Thot doktor felesége, a MATAR asszony gyógyította meg férjétől kapott varázsigék segítségével, viszont Thot maga Osiris szemét hozta volna rendbe és egyenesítette ki orrát. Azt is tudni vélték, hogy Osiris testét baltával szétvagdosták és darabjait szétszórták. Nővére ASTER (Eszter), a görögül Isisnek mondott asszony azonban minden darabot összeszedett és Osirist újra egyberakta, férfitagját azonban hiába kereste, nem találta meg (Budge A Wallis: The Book of Dead, London, 1956.. római 54; Clark: Myth and symbol.. London, 1959. 105.old; Egyptian mythology New York. 58.old.) .

Osirisről másik honlapon, katt. az aláhúzottra.

Íziszről másik honlapon, katt. az aláhúzottra.

Osiris és Isis legendája, katt az aláhúzottra.

2011-11-30.

Folytatás a következő lapon...

 

 

2023.03.17.

(Felhasznált irodalom: Dr. Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete, és a Magyarságtudományi Intézet szabadon bemutatható és felhasználható művei, képek forrása internet szabadon bemutatható képei.)